Rezultate

 

Obiectivul general al proiectului l-a constituit identificarea unor soluţii viabile pentru mărirea termenului de valabilitate al produselor de păstrăv, care să respecte politica beneficiarului de a folosi doar ingrediente naturale în reţetele de fabricaţie, ingrediente care să întrunească şi cerinţele de siguranţă alimentară. Rezultatele aplicării în practică a uleiurilor esenţiale pentru mărirea termenului de valabilitate a semiconservelor de păstrăv au condus la prelungirea acestuia cu peste 100%, obiectiv iniţial stabilit, îndeplinit. Termenul de valabilitate poate fi prelungit la 90 de zile, de 2,6 ori mai mare decât termenul de valabilitate iniţial (35 de zile) în cazul păstrăvului afumat întreg, respectiv de 2 ori mai mare decât termenul de valabilitate iniţial (45 de zile) în cazul păstrăvului afumat file. La păstrăvul afumat întreg se recomandă utilizarea uleiului de cuişoare pentru prelungirea termenului de valabilitate, aşa cum rezultă din toate cele 3 evaluări efectuate pe probele luate în studiu: senzorială, fizico-chimică şi microbiologică. În urma studiilor efectuate, din cele trei uleiuri esenţiale utilizate în testările de laborator, din punct de vedere senzorial au fost preferate probele de file de păstrăv afumat cu uleiuri esenţiale de cimbru şi de ienupăr. Rezultatele obţinute în urma analizelor fizico-chimice au condus la recomandarea de utilizare în practica industrială a uleiului esenţial de ienupăr în vederea măririi termenului de valabilitate, deoarece la ambalarea acestuia se adaugă deja boabe de ienupăr, iar modificările senzoriale nu sunt foarte pronunţate faţă de proba martor. În cazul conservelor de păstrăv prelungirea termenului de valabilitate se poate efectua doar în limita a 70 de zile, deci cu 50% faţă de termenul iniţial de valabilitate. Se vor căuta noi soluţii pentru ca acest termen să fie îmbunătăţit. Obiectivele specifice ale proiectului 102CI / 2017 au fost îndeplinite. Rezultatele obţinute au fost valorificate prin realizarea a 2 de lucrări ştiinţifice. O parte din aceste rezultate vor fi implementate la nivel industrial sau vor fi utilizate pentru elaborarea unor brevete de invenţie. Definitivarea reţetelor de fabricaţie şi a tehnologiei de mărire a termenului de valabilitate a produselor din păstrăv studiate se va efectua pe linia tehnologică existentă la beneficiar S.C. QUALITY NATURAL S.R.L. Suceava. internaționale:

 

 

Articole susținute și publicate pe tema proiectului:

1.      Poroch-Serițan, M., Dabija, A., Oroian, M.A., Buculei, A., Lobiuc, A., Rebenciuc, I., 2017, Research and contributions regarding the extending of the shelf life of trout, 7th International Conference, Biotechnologies, Present and Perspectives, 24.11÷25.11.2017, Suceava, poster presentation

2.      Dabija, A., Poroch-Serițan, M., Oroian, M.A., Buculei, A., Lobiuc, A., Rebenciuc, I., 2018, Effect of rosemary, clove and oregano oil on the preservation of vaccum-packaged hot smoked trout,  Articol în curs de evaluare, revista Farmacia

3.      Oproiu, S., Macovei, L., Popescu, V., Varvara, A., 2017, Studiu privind mărirea termenului de valabilitate a unor produse din păstrăv, Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti „INGINERIA – PROFESIA VIITORULUI”, ediţia I, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, 27-29 noiembrie 2017, lucrare premiată cu Premiul III pe secțiunea Ingineria Produselor Alimentare